Авто з іноземними номерами: юристи розповіли, як їздити законно

0
129

В Україні справжній «бум» на авто з іноземними номерами. Здебільшого це автомобілі на литовській, польській, чеській або болгарській реєстрації. За неофіційними даними, на сьогоднішній день таких автівок в Україні – більше одного мільйона, пише zrada.today.

Через низьку купівельну спроможність простому українцю складно придбати новий автомобіль, а от ввезення з Європи вживаної автівки здається досить привабливим варіантом. Так, наприклад, «Mercedes-Benz E270» 2003 року випуску можна придбати в Литві за 3500 євро, натомість в Україні за ту ж саму ціну і того ж року випуску можна придбати «Daewoo Lanos». Думаю, обираючи між цими автівками, більшість віддасть перевагу Mercedes-Benz. У зв’язку з цим, на території України з’явилась низка компаній, які пропонують надати свої послуги стосовно доставки таких авто без розмитнення.

Тож, як це працює і чим ризикує «покупець» придбавши авто з іноземними номерами?

Розглянемо одну з найпоширеніших «схем» ввозу автівок – Режим «Тимчасового ввезення автомобіля для особистого користування», де власником автівки буде виступати компанія. Працює вона так: українець, в якого є бажання користуватись автомобілем на іноземних номерах, звертається до компаній-посередників, які надають послуги з пошуку та доставки в Україну таких автомобілів. В останніх вже є, як правило, зареєстрована компанія-нерезидент (її ще називають «робоча конячка»), наприклад, в Болгарії, або Литві. Після того, як необхідний автомобіль знайдений, посередники реєструють її на балансі компанії-нерезидента, а українця, який має намір «придбати» транспортний засіб, де-юре оформляють на роботу.

Згодом, компанія-нерезидент доручає громадянину-нерезиденту перетнути кордон і передати автомобіль з необхідними документами українцю. Такими документами можуть бути довіреність, договір, копія свідоцтва про реєстрацію компанії-нерезидента, документи на автомобіль та ін.

В результаті, громадянин-нерезидент перетинає кордон, передає авто українцю і забирає свою винагороду. Всі задоволені.

Така «схема», на сьогоднішній день є досить популярною. По-перше – вона законна, по-друге – дозволяє перебувати автомобілю на території України тривалий час. Але, варто зауважити, що тут є свої ризики.

Конфлікти з державними органами

Часто митними органами складаються протоколи на українців, що нібито останні ухиляються від сплати митних платежів і користуються автомобілем неправомірно. Як наслідок – чималі штрафи (300% несплаченої суми митних платежів (ст. 485 МК України)).

Чи будуть праві в цьому випадку митні органи?

Ч.4, ст. 380 МК нам роз’яснює, що виключно та особа, яка для власних потреб тимчасово ввезла автомобіль в Україну, може його використовувати. Тобто, згідно цієї норми, жодній іншій особі передавати в користування автомобіль вона немає права. Натомість, існує інший закон, який зазначає протилежне, так звана Стамбульська конвенція. Особа, яка для власних потреб тимчасово ввезла автомобіль в Україну, може передавати автівку третім особам, тобто нам з вами (ст.7, Додатку «С»). Що ж виходить, Митний кодекс України суперечить Стамбульській конвенції?

Розбираємось далі. В ст. 9 Конституції України зазначено, що чинні міжнародні договори ратифіковані Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України. Більше того, повертаючись знову до Митного кодексу, вбачаємо, що, якщо міжнародним договором України, ратифікованим Верховною Радою України, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені Митним Кодексом та іншими законами України, то пріоритетними завжди будуть правила міжнародного договору України (ч.3, ст.1 МК). Тобто, існування цієї схеми є абсолютно законним. Дію принципу «дозволено все, що не заборонено законом» ніхто ще не скасовував. А правопорушення вбачається саме в діях митних органів. Це підтверджується і судовою практикою (хоча вона тільки формується і є неоднозначною).

Наприклад, в 2016 році жителю м. Одеси все ж вдалось відстояти свої права в суді другої інстанції. Так, в постанові від 13 липня 2016 року Одеський апеляційний суд України слушно зауважив, що положення ст. 380 ч.4 МК України не відповідає ст. 7 Додатку С Конвенції про тимчасове ввезення. Таким чином, виніс рішення, яким скасував постанову Малиновського районного суду м. Одеси від 26 травня 2016 року (http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/58953090). Тож, можна зазначити, що на сьогоднішній день є позитивні зрушення в судочинстві України, а тому не потрібно боятись відстоювати свої права в судах.

Звичайно, через наявність великої кількості нерозмитнених автівок держава недоотримує значних надходжень до бюджету, тож у майбутньому цілком можна очікувати законотворчих «сюрпризів» від законодавця і передбачити якими вони будуть – складно.

Ризики співпраці з компаніями-посередниками

Усі, хто користується послугами зазначених компаній-посередників, мають розуміти – автомобіль ви не купляєте, він не є і не буде вашою власністю. Законним власником завжди буде компанія-нерезидент. У вищенаведеному випадку, ви набуваєте лише права користування, а ваші відносини з посередниками побудовані виключно на довірі, це потрібно усвідомлювати. Ви завжди пов’язані з компанією-нерезидентом, а також не можете бути певні в добросовісності посередників. Ви не можете бути певні, що одного чудового дня на майно компанії-нерезидента не накладуть арешт. А якщо це трапиться, то під санкцію попадуть всі автівки, які є у неї на балансі, в тому числі і ваша. В такому випадку, органи мають повне право її у вас відібрати. Також, варто розуміти, що таких автівок на іноземну компанію може бути зареєстровано кілька десятків. Якщо так трапиться, що один з “власників” використав автомобіль з метою вчинення тяжкого злочину, можна очікувати будь-яких проблем. Якщо вашу автівку знімуть з обліку в країні де зареєстрований автомобіль, то державним органам на очі краще не попадатись, адже така автівка буде нелегальною. Кількома словами, процес потрібно завжди контролювати. Пам’ятати, що кожного року потрібно перетинати кордон та повторно в’їжджати в Україну, один/два рази в рік – проходити техогляд закордоном (залежить від країни, в якій зареєстрований автомобіль).

Як правило, використання автівок на іноземній реєстрації є, насамперед, вимушеним кроком українців і зумовлене існуванням митних зборів в неадекватних розмірах. Однак, йдучи на такий крок, варто враховувати всі вищевказані нюанси, які можуть виникнути в подальшому, та дотримуватись основоположних принципів верховенства права.

Свирид Тарас

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here