Автомобільний газ знову стрімко подорожчав

0
74

На АЗС зростають ціни на автогаз. За останній тиждень оптова вартість цього пального підвищилася на чверть. Це вдарило по кишені споживачів, бо заправити машину стало ще дорожче, пише Леся ЯСИНЧУК на Експрес

Які причини подорожчання скрапленого газу? Адже в червні гуртова ціна скрапленого газу в Україні досягла річних мінімумів.

— Справді, наприкінці минулого місяця ми зафіксували здешевлення скрапленого газу в роздрібі на понад 4%, — розповідає Геннадій Рябцев, директор НТЦ “Психея”. — Але нині шальки терезів схилилися на інший бік. Скраплений газ в опті подорожчав на 4 тисячі гривень — з 14 до 18 тисяч гривень за тонну. Поки що не всі роздрібні оператори на це зреагували. Але бачимо, що в деяких мережах він подорожчав на 30 — 50 копійок за літр. Тепер ціни на скраплений газ коливається у межах 10,22 — 11,10 грн. за літр.

— Чому подорожчав автогаз?

— Це пов’язано із постачанням скрапленого газу з Російської Федерації. СБУ заблокувала через суд рахунки кількох компаній-трейдерів, які імпортують російський ресурс. Наслідком цього стало значне скорочення запасів, що дало підстави підвищити ціни в тому числі й на продукцію національного виробника. Тут давно можна простежити намагання кількох фінансово-промислових груп переділити цей ринок під соусом політичної доцільності, боротьби з агресором.

Ще одна причина — маємо нестабільне постачання скрапленого газу з Білорусі, бо ніхто не знає, скільки ресурсу завозити.

— Чи багато газу імпортуємо?

— У 2016-му завезли 72% загального обсягу споживання. Думаю, цього року імпорт збільшиться. Причому з країн Митного союзу, зокрема з РФ, завозимо близько 80% скрапленого газу.

— Чому не диверсифікують поставки?

— Минулого року було постачання скрапленого газу і з Польщі, і з Литви та Єгипту. Але компанії мали проблеми з обіговими коштами, кредитуванням, що давало б змогу закуповувати чи підписувати довготермінові контракти. Вони працюють за принципом “сьогодні на сьогодні”, і це не дає їм зробити запаси, достатні для того, щоб убезпечити себе від ринкових коливань. Або щоб гарантувати домовленості про постачання ресурсу в однаковому обсязі хоча б протягом сезону. Імпорт нині надходить за залишковим принципом. Тобто якщо на торговельному майданчику, наприклад, у Білорусі є надлишок, то його купують українські трейдери. Але вони роблять це після того, як всі компанії розберуть ресурс за тими контрактами, які підписали безпосередньо з постачальниками.

— Такі коливання ціни бачитимемо й надалі?

— Так, хоча конкуренція на цьому ринку зростає. Фінансові труднощі компаній-імпортерів автоматично перекладають на українських споживачів, які змушені миритися з відчутним коливанням цін протягом нетривалого часу.

— Чи зростає попит на скраплений газ?

— Минулого року він підвищився на 20 — 30%. Автогаз дешевший за інше пальне, як-от бензин чи солярка. Зменшилася платоспросможність українських споживачів, насамперед малого бізнесу, який використовує газ як пальне для невеликих автомобілів. Неплатоспроможність і в майбутньому сприятиме збереженню високого рівня попиту. Навіть якщо ситуація в реальному секторі економіки поліпшиться, тенденція зміниться нескоро.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here