КрАЗ-255Б – вантажний автомобіль підвищеної прохідності з прізвиськом “Місяцехід”

0
2292

КрАЗ-255Б – це вантажний автомобіль високої прохідності, що випускався з 1967 по 1994 роки на Кременчуцькому автомобільному заводі. Серед водіїв він мав прізвиська: «місяцехід», «лапотник», «лаптежник», «лапоть», пише carreviewauto.com.

Машина мала колісну формулу 6х6, успадковану від базового прототипу – КрАЗ-214Б. Від нього ж машина отримала і базове компонування. При цьому вона отримала досконаліший «движок” ЯМЗ-238, а також шини широкого профілю, оснащені центральною системою регулювання тиску. Основним його призначенням було транспортування вантажу, а також особового складу радянської армії по обладнаних дорогах і бездоріжжі.

Кабіна вантажівки була розрахована на три посадочні місця і формувалася з дерев’яного каркаса, обшитого листовим металом.

Серед додаткового устаткування, що монтувалося на КрАЗ-255Б, можна відмітити:

– передпусковий підігрівач силового агрегату;

– центральна система регулювання тиску повітря в шинах;

– лебідка; – устаткування для перевезення лісу;

– зчіпний пристрій.

Говорячи про технічну складову машини, можна відмітити двохклапанний силовий агрегат ЯМЗ-238. Його потужність дорівнювала 240 кінським силам.

Зчеплення було також від ЯМЗ-238, що мало два диски. КПП узяли від ЯМЗ-236Н. Вона мала шість передач і була механічного типу.

Також вантажівка отримала роздавальну коробку механічного типу, що мала міжосьовий диференціал, а також коробку відбору потужності.

КрАЗ-255Б мав повний привід на усі три мости. Вони оснащувалися двоступінчатим редуктором і шарнірами рівних кутових швидкостей.

Підвіску вантажівка отримала ресорну, при цьому передня мала гідравлічні амортизатори-телескопи двосторонньої дії, а задня була збалансованого типу. Кермо оснащувалося гідравлічним підсилювачем поршневого типу.

Гальмівна система – барабанного типу з пневмоприводом, гальмо стоянки ж було барабанне, і воно впливало на механічну трансмісію.

У 1979 році була випущена модернізована версія цього автомобіля КрАЗ-255Б1. Вона мала незначні зміни в конструкції, а також роздільний привід гальм. «Косметично» мінялося світлотехнічне устаткування.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here