Як правильно долати круті повороти на ожеледиці

0
1680

З початку цього року до кінця жовтня сталося 2060 дорожньо-транспортних пригод з причини порушення правил маневрування. 322 з них призвели до загибелі учасників. Взимку на слизькій дорозі повертати стає ще складніше.

Портал Gazeta.ua спитав поради у Сергія Гільова, старшого інструктора центру контраварійної підготовки “Альфа-Щит”, як безпечно повертати під час ожеледиці.

“При повороті на слизькій дорозі потрібно враховувати її кут, покриття і швидкість руху машини. Якщо крутити кермо різко – авто посковзнеться, якщо сильно повернути – вилетить на зустрічну смугу. Щоб не повернути занадто круто, можна вивернути кермо у протилежний від повороту бік, а потім знову в поворот. Це правильно, хоча психологічно людині важко повернути кермо праворуч при лівому повороті і навпаки”.

Сергій Гільов говорить, що більшість водіїв повертають неправильно, бо гальмують і крутять кермо одночасно. Потрібно натомість гальмувати перед поворотом – і відпускати гальма при повороті керма. Інакше виникає подвійне навантаження на автомобіль.

“Якщо поворот виявився крутішим, ніж здавалося, швидкість можна зменшити у повороті, – радить інструктор. – Але машина при цьому може почати ковзати – тоді потрібно відпустити гальма і спробувати пригальмувати знову. Так продовжувати, доки швидкість не впаде до необхідної. На крутому повороті, особливо на слизькій дорозі, автомобіль може посковзнутися від перекосу керма. Тоді необхідно зменшити кут повороту”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here