Найнадійніші. Топ-5 вживаних автомобілів з Європи, які варті своїх грошей

0
508

Епопея з нерозмитненими автівками в Україні триває. Перегоничів, які ввозять з Європи легально розмитнені машини, теж вистачає. Що вибрати, щоб не шкодувати потім про витрачені гроші

Історія про машину “з-під німецького дідуся, який їздив тільки на ринок по суботах” давно стала мемом. Так само як і історія про машину “яка нашого бензину не нюхала і по наших дорогах не тряслася”.

Природно очікувати, що автомобілі з Європи перебувають у середньому в кращому стані, ніж ті, що перебувають в Україні. Але переоцінювати цей фактор не варто.

І мова навіть не про те, що, за деякими оцінками, не менше половини “литовських” тачок – це відреставровані “битки”, “перевертні” і “потопельники”.

Вживаний автомобіль – це завжди б/в автомобіль. Імовірність ремонтів досить висока. І хоча ця ймовірність зростає пропорційно пробігу та віку машини, важливо враховувати ще й такий фактор, як надійність, ремонтопридатність та експлуатаційний ресурс автомобіля.

Це ті чинники, про які ви не знайдете жодного рядка в рекламних буклетах, що задарма роздають в автосалонах.

Найбільше про це можуть розповісти співробітники СТО та власники, які мають тривалий досвід експлуатації різних автомобілів з пробігом.

Тільки володіючи такою інформацією, ви зможете прийняти зважене рішення про покупку того чи іншого автомобіля. І знизите ризик того, що ваша нова ефектна “тачка” виявиться пилососом для грошей.

Серед нескінченного розмаїття автомобілів з пробігом, які найчастіше возять з Європи (не обов’язково європейського виробництва), НВ розглянуло найнадійніші старі автомобілі і вибрало п’ять моделей, які мають найбільше шансів стати раціональним вибором.

Škoda Octavia Tour

Оптимально: 2006-2008 рр випуску


Skoda Octavia Tour

Škoda Octavia Tour

 


Це – та сама модель, яка створила Škoda репутацію. Надійний, невибагливий автомобіль. Недорогий у ремонті і обслуговуванні. Частково – завдяки найпростішій конструкції, яка дозволяє довірити обслуговування будь-яким майстрам. Специфічних навичок і знань тут не потрібно.

Дуже проста ходова, ззаду – міст, який дуже складно “вбити”. Бензиновий мотор 1,6 л (102 к.с.) відверто слабенький, тому і витрата може неприємно здивувати (від 10 л на 100 км по місту), але він дуже невибагливий і довговічний.



Популярний у нас турбомотор 1,8 л (150 к.с.) на європейських машинах трапляється рідше. Це навіть на краще, при непоганій динаміці він відрізняється і непоганим апетитом (15 л на 100 км по місту).

Зате в Європі часто трапляються дизельні версії (1,9 л, 75 л.с.). Це відмінний вибір. Витрата в міському циклі рідко перевищує 6 л. Сервісмени добре відгукуються про ці мотори, він невибагливий і довговічний. Хоча, це дизель і потрібно пам’ятати про необхідність заправлятися якісним паливом, регулярно робити діагностику і намагатися вберегти вкрай дорогий паливний насос.

Саме надійність Octavia Tour, статус “найнадійнішого уживаного автомобіля”, забезпечує ореол слави, яким оповита Škoda досі. Хоча наступні моделі мають зовсім інші двигуни (більш економічні, але більш примхливі) і іншу ходову.

Opel Astra H

Оптимально: 2008 – 2012 рр випуску


Opel Astra H

Opel Astra H

 


Astra H – один із найкращих автомобілів для міста. Досить проста конструкція і відносно недорогі запчастини роблять його обслуговування менш накладним, ніж у більшості конкурентів.

Сервісмени хвалять “автомати”, які ставилися на Astra цих років випуску. Це той випадок, коли можна сміливо ігнорувати усталені уявлення про те, що “механіка” надійніше. Якраз до “механіки” на Astra питань багато. З бензиновими моторами ставилася коробка зі слабкими підшипниками, які часто вимагають заміни ледь не раз на 60-80 тис. км пробігу.



Бажано уникати “робота”, який ставився на Asta H c дизельними моторами. Зчеплення у нього вельми недовговічне, та й загалом надійність не вражає.

Всі двигуни, які ставилися на Astra H – міцні “середняки” за надійністю. Але в наше століття “пластикових” і “одноразових” автомобілів це вже непогано. Втім, з бензиновими моторами до нас Astra потрапляє рідко. А дизелі досить надійні.

Словом, краще за все взяти Astra H c дизелем 1,7 або 1,9 л на “автоматі”.

В Європі універсал Astra навіть популярніший за хетчбек і седан. Це досить просторий і місткий та дуже надійний б/в автомобіль.

Toyota Avensis

Оптимально: 2003-2008 рр випуску


Toyota Avensis

Toyota Avensis

 


Toyota славиться своєю надійністю. Багато хто вибирає цей бренд заради впевненості в машині, навіть незважаючи на якийсь технологічний консерватизм і програш “німцям” з ряду характеристик.

Avensis, зібраний в Англії для європейського ринку, – це хрестоматійна Toyota.

За керованістю та економічністю Avensis, можливо, програє тій же Volkswagen Jetta, але надійність і ресурс – на стороні “японця”.

З приводу дизельних Avensis рекомендації давати складно. Їх поки занадто мало, щоб у сервісів з ремонту склалася про них чітка думка.

А бензинові мотори дуже надійні. Особливо 1,8-літровий мотор з розподіленим упорскуванням палива. А ось 2-літровий і 2,4-літровий двигуни з прямим упорскуванням більш вимогливі і до якості бензину і до обслуговування (якість мастила і т.д.).

Але все одно їхня надійність відчутно вища, ніж у багатьох інших авто. Все-таки Toyota.

Механічна коробка передач славиться надійністю, ну і про “автомат” відгуки в основному хороші.

Як і більшість автомобілів Toyota, Avensis нуднуватий, але якщо потрібна надійна машина, то це – прекрасний вибір.

Peugeot 307

Оптимально: 2005-2007 рр випуску


Peugeot 307

Peugeot 307

 


Цей “пижик” популярний і у нас. Це чи не найнадійніший Peugeot з усіх моделей останнього часу. У 307-го надійна підвіска, зокрема, завдяки мосту позаду, а не модній “багатоважільки”. Дизелі дуже непогано себе зарекомендували. До “механіки” претензій небагато. А ось “автомати” на 307-му досить примхливі.

В сервісах кажуть, що “автомат” більш-менш живучий лише у вельми статечних водіїв. Спроби “ганяти” призводять до неминучого дорогому ремонту “автомата”.

Купуючи стару машину, тим паче з-за кордону, ви не можете бути впевнені в тому, хто на ній їздив раніше. Словом, краще взяти 307-й з “механікою”. І з дизелем. З витратою близько 5-6 л на “сотню” по місту, і ви будете задоволені покупкою.

До речі, не обов’язково купувати хетчбек. 307-й випускався і у вигляді практичного універсала з досить просторим багажником і зручними задніми дверима з низькою навантажувальною висотою.

Volkswagen Passat B6

Оптимально: 2006-2010 рр випуску


Volkswagen Passat B6

Volkswagen Passat B6

 


А якщо хочеться щось класом вище, то логічно подивитися на Passat. Ні, після B5 німці більше не роблять настільки ж простих і “невбиваних” машин. Однак, якщо з розумом підійти до вибору B6, то можна і не прогадати.

Принцип тут дуже простий. Необхідно уникати роботизованих коробок DSG. Це зараз вони вже досить надійні, а в ті роки ставилися коробки, до яких вистачає претензій.

Дизельні мотори досить надійні, особливо 1,9-літровий, який ставився на багато моделей Volkswagen. Але він досить слабенький (105 к.с.), тож на такому Passat доведеться відверто “пенсіонерити” в правому ряді.

2-літрові дизелі (їх було два – 140 і 170 к.с.) досить надійні і довговічні, але вже якщо їх доведеться ремонтувати, то потрапляння “в копієчку” забезпечено.

З бензиновими моторами все ще складніше. Найнадійніший – 1,6 л (102 к.с.) – але він же найбільш млявий. Трапляється він, до речі, рідко. Мотори серії FSI (1,6 і 2 л) веселішими будуть, але вони вимогливі до якості палива і, в цілому, сервісмени рекомендують позбуватися від них до пробігу близько 200 тис. З Європи ж, як правило, везуть автівки, що якраз подолали цей рубіж (а іноді і пару разів), тож це не оптимальний вибір.

Популярний 1,8-літровий турбомотор володіє тими ж проблемами плюс турбіна, яка сама по собі – не подарунок. Був ще досить вдалий 3,2-літровий мотор, але машини з ним трапляються вкрай рідко, та й про економічність тут говорити не доводиться.

Ходова у Passat B6 відверто не “японська”, але за європейськими мірками досить надійна.

Словом, знайдете хороший дизельний Passat на “механіці” (бажано в практичному кузові універсал), залишитеся задоволені.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here