Пологи в Україні будуть оплачуватися державою – МОЗ

0
118

Медична реформа, яка повинна стартувати восени поточного року після погодження депутатами ключових законопроектів, не передбачає введення офіційної плати за пологи. Про це на своєму сайті повідомляє МОЗ. Неточна інформація була вчора надана сайтом tsn.ua, на якому повідомлялося про платні пологи з 2019 року.

Насправді ж планується, що офіційну плату з 2019 року почнуть стягувати за додаткові послуги для породіль, на кшталт індивідуальної палати. Проте перелік цих додатково оплачуваних послуг поки не повідомляється. З 2019 року за пологи українок медичним установам буде йти оплата від Національної служби здоров’я.

На сьогодні платні пологи є офіційними лише в приватних пологових будинках, яких в нашій державі досить мало, і ціни в яких високі. Основна ж маса жінок нині народжує «за домовленістю», оплачуючи послуги лікаря неофіційно. Вартість таких послуг різна в залежності від регіону країни. Наприклад, в Києві пологи можуть обійтися в 10-15 тисяч гривень, а іноді й більше. При цьому жінка не підписує з лікарем ніякого договору, всі домовленості є усними, неофіційними, і лікар не несе за їх порушення жодної юридичної відповідальності.

Останніми роками у багатьох пологових будинкам України почала вводитися послуга платного підписання обмінної карти вагітної. Це означає, що якщо жінка хоче народжувати не в тому пологовому, в який її направляє лікар жіночої консультації, вона повинна завчасно повідомити пологовий про своє рішення та підписати там обмінну карту. Ця послуга коштує у середньому від 1000 до 5000 гривень, проте суми також суттєво відрізняються в залежності від регіону країни.

Крім того, не можна забувати про «добровільні» благодійні внески та величезні списки того, що породілля повинна взяти із собою до пологового.

Завжди існував і безкоштовний спосіб народити: за викликом швидкої допомоги. Відмовити у допомозі лікарі чергового пологового не мають права, але існує безліч історій того, як недбало та навіть вороже ставляться до таких «бідних» породіль.

В МОЗ стверджують, що медична реформа гарантує повністю безкоштовне ведення вагітності та пологи, усі витрати на себе візьме держава. Тепер депутатам залишилося проголосувати за відповідні законопроекти.

джерело

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here