Як щастя може вплинути на здоров’я

0
113

Протягом багатьох років вчені припускали, що щастя може мати реальний вплив на фізичне здоров’я людини. Нове масштабне дослідження стало підтвердженням цих тверджень.

В огляді, опублікованому у виданні Прикладна психологія: здоров’я і благополуччя (Applied Psychology: Health and Well-Being), розглядаються наслідки «суб’єктивного благополуччя» – показник того, як люди оцінюють своє власне життя – для різних аспектів фізичного здоров’я. Для широкого дослідження були використані більш 20 оглядів і 150 окремих досліджень, передає Time.

Ці численні дослідження підтвердили, що щастя дійсно може впливати на здоров’я, каже професор соціальної психології в Університеті штату Юта Едвард Дінер. Також в них висунуто декілька теорій про те, як це може статися. З одного боку, щасливі люди краще піклуються про себе і вибирають здорові звички – наприклад, спорт, гарне харчування і необхідну кількість сну.

Є також свідчення того, що щастя може надавати благотворний вплив на серцево-судинну і імунну системи, впливати на рівень гормонів і запальні процеси і прискорювати загоєння ран.

«Результати є перспективними, показуючи прямий зв’язок між психологічним благополуччям і старінням і здоров’ям на клітинному рівні», – пишуть автори нового дослідження.

В огляді наголошується, що в багатьох з більш ранніх досліджень говориться, що поліпшення здоров’я може привести до поліпшення емоційного стану, а не навпаки.

За словами вчених, докази досить сильні, щоб стверджувати, що суб’єктивне благополуччя може впливати на здоров’я і довголіття. Тепер їм належить вивчити, чому щастя пов’язане зі здоров’ям для одних людей, а для інших – ні.

«Це схоже на вплив сигарет: ми не знаємо, чому деякі люди живуть до 100, навіть якщо курять, в той час як інші ніколи не курили в своєму житті і вмирають від раку в 50 років, – каже Дінер. – Бути щасливим, звичайно, не є гарантією того, що ви станете здоровим, і це правда, що деякі дослідження не виявили такого ефекту».

Професор Дінер сподівається, що його дослідження можуть переконати лікарів почати моніторинг позитивних емоцій, а не тільки негативних, під час медоглядів, наприклад, як вони запитують про спорт, куріння і вживання алкоголю. Але навіть якщо вони це зроблять, зазначає він, медичній спільноті потрібно керівництво про те, як чинити або куди направляти пацієнтів, які повідомляють про низький рівень щастя.

«Люди роблять багато речей, щоб залишатися здоровими: вони бігають, їздять на велосипедах, їдять фрукти та овочі, – каже вчений. – Ми хочемо нагадати їм, що є ще одна річ, над якою потрібно працювати, яка також може сильно вплинути на ваше фізичне та емоційне самопочуття».

У той час як існує багато порад щодо зниження стресу і занепокоєння, Дінер каже, що досягнення реального щастя виходить за рамки цього.

«Вчитися насолоджуватися роботою, бути більш вдячним і мати дійсно позитивні відносини теж важливо», – говорить він.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here