Як знизити витрату пального взимку

0
126

Всупереч поширеній думці, двигун внутрішнього згоряння на морозі працює легше, ніж в літню спеку. Це пояснюється фізичними особливостями процесу згорання палива.

Виявляється, охолоджене повітря має більшу щільність, а також забезпечує зрушення порога детонації. В результаті ККД і тягово-динамічні характеристики мотора підвищуються, що, по ідеї, повинно приводити до падіння витрати палива. Але практика показує прямо протилежний ефект – всім добре відомо, що взимку «ненажерливість» машини серйозно зростає. Чому ж це відбувається?

Існує кілька причин:

  1. Прогрівання двигуна. У холодну пору року мотор прогрівають довше, ніж влітку. враховуючи те, що більшість автолюбителів паралельно включають обігрівач салону, то процес ще більше затягується. Якщо водій здійснює часті, але короткі поїздки, то двигун може взагалі не встигати як слід прогріватися. А холодний двигун споживає набагато більше пального, ніж прогрітий.
  2. Електроспоживачі. Сучасні автомобілі просто напхані електронними системами. Наприклад, багато моделей мають обігрівачі стекол, сидінь, керма, дзеркал, форсунок омивача, двигуна тощо. А енергія для роботи цих систем в будь-якому випадку береться з паливного бака, нехай і через посередництво генератора.
  3. Дорожня обстановка. Навіть неглибокий сніг може серйозно ускладнити рух автомобіля. Негативно на економічності машини позначається і найменші пробуксовки коліс. Також варто враховувати, що зимові шини володіють великим опором.
  4. Застигле в підшипниках мастило ускладнює обертання коліс.
  5. Збільшена вага авто. Взимку багажники наповнюються різним інвентарем – лопати, зимовий одяг, пісок і багато іншого. Плюс часто додається вага налиплого снігу.
  6. Падіння середньої швидкості. Взимку дуже часто доводиться їхати повільно на знижених передачах, що погано впливає на економічність автомобіля.

Що ж робити, щоб зменшити апетити «залізного коня» в холодну пору року? Існує декілька простих порад:

  1. Чи не прогрівайте авто занадто довго на холостих обертах. Досить “поганяти” мотор хвилину-другу і починати рух на невеликих оборотах. Так і мотор прогріється швидше, і бензину в баку залишиться більше.
  2. Повністю очищайте машину від снігу.
  3. Лийте в мотор відповідну оливу. В ідеалі взагалі краще використовувати спеціальну зимову.
  4. Витягніть з багажника увесь зайвий інвертар. Напевно там лежить безліч речей, які можуть знадобитися лише влітку.
  5. Для дуже сильних морозів рекомендується використовувати спеціальну автомобільну «ковдру», яке зберігає тепло в моторному відсіку.

джерело

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here