Верховна Рада посилила відповідальність за порушення правил паркування: аналізуємо зміни

1
947
Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування сфери паркування транспортних засобів” суттєво посилює відповідальність водіїв транспортних засобів за порушення правил паркування, зупинки та стоянки.
— Прийнятий закон вносить зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, законів України “Про місцеве самоврядування в Україні”, “Про дорожній рух”, “Про національну поліцію” і “Про страхування”, — каже один з його авторів, народний депутат Антон Геращенко.
— Про що саме йдеться?
— Сьогодні плата за паркування — це акт доброї волі водія, адже інспектор-паркувальник не має права перевіряти посвідчення у водія, який не оплатив за паркування, для укладення протоколу про адмінпорушення. А штраф за неоплату паркування становить від 136 до 204 гривень.
Тепер закон передбачає, що за порушення правил зупинки-стоянки, зафіксоване в режимі фото- відеозапису, стягнення можуть накладати й поліцейські, й інспектори з паркування. Закон запроваджує фотозйомку та відеозапис порушень. Крім цього, надає інспекторам з паркування право тимчасово евакуювати транспорт, якщо той суттєво перешкоджає дорожньому руху або створює загрозу його безпеці.
Паркування транспортних засобів на місцях, призначених для безоплатного паркування транспортних засобів, особами, які не мають відповідних пільг, або на місцях, не призначених для паркування відповідних транспортних засобів, — карається накладенням штрафу в тридцятикратному розмірі від вартості однієї години послуги з користування тим майданчиком, на якому перебуває транспортний засіб у момент порушення.
Штраф за неоплату або порушення правил паркування дорівнюватиме двадцятикратному розміру вартості однієї години паркування на майданчику, де відбувалося порушення. Якщо штраф сплатити протягом десяти днів, передбачена 50-відсоткова знижка.
— Що саме належить до випадків порушення паркування та стоянки?
— Зокрема, розташування авто на проїзній частині в два і більше рядів; на трамвайних коліях; на пішохідних переходах і ближче як 10 м від них з обох боків, а також — ближче 10 м від виїздів з прилеглих територій і безпосередньо в місці виїзду…
— Сьогодні чимало водіїв їздять на номерах іноземної реєстрації. Як їх каратимуть за порушення?
— Якщо транспортний засіб зареєстровано за межами території України, до адмінвідповідальності за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, або за порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксовані в режимі фотозйомки (відеозапису), притягається та особа, яка ввезла такий транспортний засіб на територію України.
У реєстрі власників транспортних засобів, держателем якого є МВС, передбачено створення окремого поля — “належний користувач”. Коли власник і водії є різними особами, штраф отримуватиме належний користувач, відомості про якого внесено до реєстру.
— А коли почнуть діяти нові правила?
— Закон вступає в силу через 180 днів з дня його опублікування.

1 COMMENT

  1. через 150-170 днів закон буде відтерміновано або відмінено. побачимою

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here