Стала відома доля авто на єврономерах

0
2188

Активісти ніяк не можуть знайти спільну мову з владою і розробляють свій законопроект про легалізацію евроблях.

Чиновники придумали спосіб боротьби з власниками автомобілів, які незаконно перебувають на території України. Згідно з розробленим законопроектом, транзит і тимчасове ввезення автомобілів в країну планується залишити, але ось правила все-таки змінять, пише pmg.ua.

Що придумали чиновники

Документ пропонує заборонити передавати право управління автомобілем стороннім особам. Іншими словами, користуватися машиною зможе тільки нерезидент, який перетнув кордон.

За словами голови Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніни Южаніної, тимчасове ввезення буде вводитися з обмеженням для осіб, які можуть користуватися такими автомобілями.

«Передача в управління автомобіля громадянину України – апріорі неможлива», – говорить глава Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

Також чиновники розглядають варіант ввести норму, яка наділить поліцію правом затримувати автомобіль і транспортувати його до кордону.

Деруть три шкури

Одна з основних причин небажання проходити розмитнення – завищене ввізне мито і вимога сплати ПДВ. Принаймні, так кажуть активісти, що виступають за легалізацію своїх автомобілів.

Від влади вимагають простого і доступного механізму легалізації вже завезених в Україну автомобілів на єврономерах. Встановлення розумної ставки загальних платежів до бюджету.

«Якби спочатку ставки за розмитнення транспортних засобів були б адекватними, тоді в Україні не було б цієї проблеми. Адже в Україні значно дешевше їздити на єврономер, аніж сплатити всі мита за розмитнення», – зауважила юрист Ангеліна Рудковська.

За словами Ніни Южаніної, в розробленому законопроекті передбачено тимчасове зниження ставок ввезення для таких автомобілів, що допоможе власникам розмитнити їх не так дорого, як зараз. Розраховувати платіж будуть виходячи з віку авто.

Зараз розмитнення легкового автомобіля 2014 випуску, орієнтовною митною вартістю 400 тис. грн. з об’ємом двигуна 2,2 л., що працює на бензині, обійдеться в кругленьку суму. Ввізне мито – 1 тис. Євро, акцизний збір – 3600 євро, ПДВ – 3700 євро. Всього: більше 8 300 євро.

Ставки знизять, але цього мало

Згідно з новим законопроектом, за розмитнення аналогічної евроблясі потрібно буде заплатити, в середньому, в два рази менше. Ставку розрахують виходячи з віку автомобіля, і чим більше старим буде машина, тим дорожче обійдуться митні формальності. На даний момент власникам вигідніше платити акцизний збір відповідно до закону №1389, який передбачає пільгове розмитнення для авто не старше 2010 року випуску.

Правда величезна кількість автомобілів на евробляхах набагато старше. Тому активісти не в захваті від нових законодавчих ініціатив депутатів.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here