Вчені виявили бракуючу ланку в еволюції динозаврів

0
120

Британські дослідники вважають, що виявили динозавра, який був відсутньою ланкою між травоїдними і хижими динозаврами.

Виявилося, що тварина, яке назвали чілезавр, жив в кінці Юрського періоду, приблизно 145 мільйонів років тому, пише Science Alert, пише ProNews.

У чілезавра був маленький череп, довга шия і тіло розміром близько 3 метрів. Ця тварина уявлялася вченим своєрідним “монстром Франкенштейна”. Наприклад, його голова нагадує голову м’ясоїдних динозаврів, але він має плоскі зуби, які найкраще підходять для подрібнення рослин.

“Був розкол в генеалогічному дереві динозаврів, і дві гілки пішли по різним еволюційним напрямках. Схоже, що це сталося через зміни в дієті. Здається, деяким м’ясоїдним динозаврам стало вигідніше харчуватися рослинами”, – говорить один з команди дослідників, Меттью Берон з Кембриджського університету у Великобританії.

Завдяки відкриттю стає зрозумілішою еволюція загону динозаврів, який називаетcя птахотазові. Судячи з усього, чілезавр був одним з перших птахотазових, найвідомішими представниками яких є трицератопс і стегозавр.

Дослідження проливає світло на те, як різні загони динозаврів розділилися і почали еволюціонувати в різних напрямках більш ста мільйонів років тому. Ймовірно, незабаром зміниться все генеалогічне древо динозаврів, яке не змінювалося вченими близько 130 років.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here