Сьогодні людство вичерпало норму ресурсів планети

0
121

Сьогодні, 2 серпня, людство почало використовувати більше ресурсів, ніж змогла надати планета. Для визначення об’ємів споживання та глобального відбитка, вчені з Global Footprint Network щорічно використовуються відкриті дані.

У планети також є свій бюджет, і він складається з відновлюваних природних ресурсів, які ми продовжуємо безвідповідально споживати. Згідно з даними американських екологів, 2 серпня людство вичерпало цей “бюджет” та почало жити у борг. Фактично це означає, що планета більше не в змозі забезпечити понад 7,5 мільярдів людей необхідними ресурсами без перевантаження та руйнування екосистеми.

До того ж, цього року нам вдалось спожити усі доступні відновлювані ресурси Землі на 6 днів швидше, ніж минулого року. Для порівняння, “межу відновлюваності” у 1987 році людство перетнуло лише 19 грудня.

Борг, який неможливо повернути?

Щоби визначити власний екологічний відбиток, екологи з Global Footprint Network розробили онлайн-калькулятор. Простий інструмент дозволяє будь-якому користувачу розрахувати власне навантаження на екосистему планети (екологічний відбиток) та визначити свій день на “межі відновлюваності”. Цей день буде відповідати Дню Х, якби усе людство мало такий самий екологічний відбиток.

Діаграма екологічного відбитка населення планети та можливостей екосистеми з розрахунку на один гектар. Джерело: footprintnetwork.org
Діаграма екологічного відбитка населення України та можливостей екосистеми з розрахунку на один гектар. Джерело: footprintnetwork.org

“Наша планета має межі, проте можливості людей – ні. Життя у межах однієї планети є технологічно можливим, фінансово виправданим та нашим єдиним шансом на благонадійне майбутнє.”

– пише Матіс Вакернагель з Global Footprint Network.

Вчені підрахували, що з наявними обсягами споживання вуглеводнів, питної води та харчових продуктів людству необхідно мати 1,7 планети Земля.

“Якщо ми не зупинимося, то до 2030 року нам знадобляться вже дві планети, до 2050 року – цілих три,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here