Археологи знайшли в Помпеях стародавню гробницю з величезною епітафією

0
64

Італійські вчені виявили в Помпеях мармурову гробницю I століття нашої ери.

Посмертна напис на гробниці, як запевняють дослідники – найдовша з усіх збережених в античних містах, пише The History Blog .

Напис дозволяє стверджувати, що в могилі був похований місцевий політик і скандально відомий організатор гладіаторських боїв Гней Аллій Нигидій Май. Справа в тому, що, хоча в епітафії не вказано ім’я, в ній згадується побоїще під час битви гладіаторів, яке описує римський історик Тацит. Також ім’я Гнея згадується в 17 написах, знайдених раніше на стінах Помпей.

Генеральний директор археологічних розкопок в Помпеях Массімо Осанна назвав знахідку “найважливішим відкриттям за останні кілька десятиліть”.

Гробниця була розташована за межами міста, недалеко від Стабіанскіх воріт Помпей. Саркофаг Гнея Аллія Нигидій був прикрашений рельєфом, який зображав борються гладіаторів. В епітафії на могилі ім’я Гнея не згадується, судячи з усього воно було написано на окремій плиті, яка була втрачена.

Вчені встановили, що Гней помер за рік до катастрофічного виверження Везувію, який поховав Помпеї в 79 році нашої ери. Раніше передбачалося, що політик загинув при виверженні вулкана.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here