Астрономи знайшли першу екзопланету зі стратосферою

0
92
Астрономи знайшли першу екзопланету зі стратосферою. Як і в земній атмосфері, в атмосфері планети сузір’я Корми є шар газів, який активно поглинає випромінювання зірки.

Сам цей шар дуже гарячий, а під ним температура набагато нижча, пише “Популярна механіка“.

“Про існування стратосфер у екзопланет досі залишалося тільки здогадуватися; деякі підозри на цей рахунок давали отримані раніше спектри тієї ж WASP-121b, але ясності не було до тих пір, поки астрономи не направили на неї ширококутну камеру “Хаббла” WFC3″, – зазначається в публікації.

Направивши інфрачервоні телескопи на газовий гігант WASP-121b, який обертається навколо зірки WASP-121, і, прочитавши його спектри, дійшли висновку про те, що у цієї далекої планети теж є стратосфера, причому перепад температур на різних її ділянках набагато більше, ніж на землі — 2500 градусів. Такий сильний розігрів стратосфери може говорити про те, що на WASP-121b, як і на Землі, є шар атмосфери, що затримує частину випромінювання зірку. На нашій планеті цю роль виконує озон, а на WASP-121b — оксиди ванадію і титану (вони ж — популярні компоненти сонцезахисних засобів), вважають автори дослідження, опублікованого в журналі Nature.

Підвищення температури з висотою говорить про наявність стратосфери. На Землі він починається на висоті 11 км і закінчується після 50 кілометра. Внизу, кілометри до двадцять п’ятого, температура становить -56,5 С, а у верхній половині стратосфери Сонце розігріває її до +0,8 °С. Такі переходи від гарячого до холодного зустрічаються і в інших шарах атмосфери, причому не тільки земний — те ж саме є на Юпітері.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here