Соціолог розповіла, як змусити людей розмовляти українською

0
107

Неможливо змусити людей розмовляти українською силою. Для цього потрібна масова українська культура. Так вважає науковий співробітник Інституту соціології НАН України та глава фонду “Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва” Ірина Бекешкіна.

“Вибачте, потрібна українська письменниця Дар’я Донцова. Те, що люди читали б на пляжі. Детективні телесеріали потрібно робити забійні. Щоб не російські дивилися, а українські. У нас же, згідно з опитуванням, зовсім не розуміэ українську мову всього 1 відсоток населення. Навіть у Криму таких було всього 10 відсотків”, – сказала вона в інтерв’ю “Новое время“.

Українцям слід не вдаватися до насилля в справі українізації.

“Ірина Фаріон після її скандального візиту в дитячий садок, де вона дітям з російськими іменами порадила “виїжджати в Московію” на виборах 2012 року, думаю, пару відсотків Партії регіонів принесла. А зараз на слуху подібні скандали, пов’язані з дитячою письменницею Ларисою Ніцой. Ну, шановні, так не можна. Навіть з погляду успіху того, чого ти хочеш досягти. Потрібно вибирати потрібні засоби. Так можна тільки налаштувати проти української мови”, – сказала соціолог.

Українці не стали більше розмовляти українською мовою. 1992-го українською говорили 37% громадян, 2016 року – 42%.

Змінилося ставлення до української та російської мов. 1996-го на питання “Як ви вважаєте, чи потрібно надати російській статус офіційної?” “так” відповів 51%, “ні” – 33%. 2016 року: “так” – 30%, “ні” – 55%. Але різкого стрибка у ставленні до української мови не сталося навіть 2014-го.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here