Створено першу біосумісну іонну батарею

0
50

Інженери Університету Меріленду винайшли іонну батарею абсолютно нового типу. Її можна назвати біосумісною, оскільки вона виробляє електроенергію, яку використовують люди та інші живі істоти.

В організмі людини іони – натрій, калій та інші електроліти – посилають електричні сигнали, які живлять мозок, керують ритмом серцебиття, рухом м’язів тощо. У звичайних батареях електричний струм утворюється шляхом руху позитивно заряджених іонів з одного електрода до іншого.

Батарея вчених Меріленда, навпаки, використовує рух електронів, щоб отримати потік іонів. «Мій винахід – це іонна система, яка може взаємодіяти з людською», – говорить глава групи дослідників Лянбін Ху.

Ще одна унікальна особливість батареї в тому, що енергія накопичується в траві. Вчені просочили листя тонконога лугового розчином літієвої солі. Канали, якими раніше піднімалися й опускалися поживні речовини, стали ідеальним середовищем для розчину.

Демонстраційний екземпляр батареї виглядає як дві скляні трубки з листом трави всередині, кожна з яких з’єднана з тонким металевим дротом. Провід служить для потоку електронів, а на іншому кінці кожної трубки є металевий наконечник, по якому рухається іонний струм, повідомляє EurekAlert.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here