Чи з’явиться нова валюта КриптоГривня?

0
86

Півтора року тому в квартирі голови криптовалютної біржі KUNA Михайла Чобаняна співробітники кіберполіції шукали «валізу біткоінів». Віртуальну валюту так і не знайшли, проте відмінно посприяли просуванню біткоінів в Україні. У ЗМІ пройшла безкоштовна піар-кампанія, що описувала захоплюючі деталі обшуку. Багато українців, які раніше і не чули про криптовалюти, зацікавилися ними, і поступово почали інвестувати. «Безумовно, силовики зробили рекламу. Шкода тільки, техніку не повернули, прикро за велику колекцію зв’язківця», – жартує Чобанян, відповідаючи на питання Mind.

Сьогодні ІТ-підприємець не лише продовжує розвивати власні проекти, а й складає грандіозні плани зі створення національної криптовалюти – КриптоГривні.

Mind з’ясовував, чому Чобанян вирішив виконати роботу НБУ, як буде монетизувати проект і які перспективи КриптоГривні в нашій країні.

Чому регулятор довго «запрягає»? НБУ вже декілька років поспіль заявляє про інтерес до криптовалют, про важливість створення власної. Раніше регулятор декларував намір емітувати КриптоГривню на базі блокчейну вже в IV кварталі 2017-го. У червні цього року директор департаменту стратегій та реформування Нацбанку Михайло Видякин заявив, що Нацбанк лише роздумує над запуском національної криптовалюти: «У НБУ йде дискусія – чи можлива третя форма грошей, не прив’язаних до банківських або інших фінансових установ. Можливо, в найближчому майбутньому це рішення буде прийнято».

Михайло Чобанян пояснює «оперативність» регулятора банальною відсутністю профільних топів: «Немає керівника Нацбанку, є тільки в.о. І особи, що  відповідає за проект, теж немає. По суті, зараз нема кому приймати політичні рішення. Але я сподіваюся, що це незабаром зміниться».

Криптовалютний експерт, засновник bitup.io Кир Келевра вважає, що інтерес НБУ до криптовалют зовсім не означає, що якісь дії з боку керівництва відбуватимуться: «На мій погляд, НБУ займає вичікувально-дослідницьку позицію стосовно криптовалют, чого не можна сказати, наприклад, про технологію блокчейн. Але, правду кажучи, блокчейном цікавиться більше уряд і окремі міністерства, але не варто применшувати їхню вагу і значимість у глобальному відношенні держави до криптоіндустрії в цілому».

Навіщо поспішати? Чобанян вирішив форсувати процес. «У світі ще ніхто не експериментував з національними криптовалютами. Хоча в Англії, Китаї та навіть Росії почали говорити про її створення. Ми прекрасно розуміємо, хто першим запустить – той і буде на коні. Решта стануть наздоганяти. Ми не хочемо бути в хвості паровозу».

ІТ-підприємець вважає, що не тягне ковдру на себе: «Це не робота НБУ як такого, а завдання для фахівців – технічних і криптоекономістів. А ми знаємо цих фахівців і можемо все відтестувати на цільовій аудиторії, до якої нам легко звернутися. Нам простіше, бо ми піонери цієї індустрії в Україні та підтримуємо контакти з усім світом. Щоб не втрачати час, коли у нас є можливість потестувати нову систему, ми цим і займаємося».

Що встигли зробити? Зараз проект розробляється на базі блокчейну. Тривають відкриті тести альфа-версії системи і додатків. «Надалі все це доопрацюємо, вдосконалимо, знову протестуємо – вже більш широко», – розповідає Чобанян. Потім ІТ-підприємець обіцяє прив’язати баланс КриптоГривні до балансу на біржі KUNA у співвідношенні 1:1.

Плановані інвестиції в проект? Обсяг необхідних і вже внесених вкладень Чобанян відмовився розкрити: «Не готовий. Поки розробку фінансуємо ми самі. Для нас цей проект – один з ключових. І справа тут не в грошах, а в тому, щоб бути попереду, в авангарді технологій майбутнього. Це імідж не тільки наш, а й нашої держави як світового лідера в цій галузі».

Як окупатиме інвестиції? «При виході з альфи у бета-тестування ми переведемо цей проект до фонду розвитку соціальних інновацій «КриптоРоусь». Наповнюється фонд на благодійній основі. А бажаючих допомогти в розвитку в нашій країні досить», – вважає ІТ-підприємець.

Навіщо КриптоГривня українцям? Міжнародні криптовалюти наші співвітчизники в основному розглядають як засіб інвестування. КриптоГривня навряд чи зможе скласти їм гідну конкуренцію і потіснити ті самі біткоін, лайткоін, ефір тощо. Чобанян і не ставить таке завдання для свого дітища: «У неї інша роль. Вона не конкурент іншим криптовалютам. По суті, КриптоГривня стане зручним платіжним засобом, прив’язаним 1:1 до реальної гривні. Ми хочемо запустити інструмент виведення гривні з біржі. Він працюватиме цілодобово, без вихідних і банківського дня. У нас немає мети створити ще одну криптовалюту. Наша мета – експеримент з токенизованими безготівковими грошима, який підготує ґрунт для впровадження КриптоГривні НБУ».

За рахунок зручності, швидкості та дешевизни транзакцій КриптоГривня може стати «безготівковою готівкою», вважає ІТ-підприємець.

«Без сумніву, КриптоГривня має потенціал нарівні з будь-якими національними криптовалютами. У разі її запуску навряд чи вона матиме будь-який вплив на інші криптовалюти, бо виконуватиме свою, особливу роль на мапі всієї індустрії блокчейну, – пояснює Кир Келевра. – Коли люди зрозуміють усю значимість криптовалют у цілому – тільки тоді можна буде говорити про глобальне місці КриптоГривні на ринку. Не виключено, що в нашій країні це станеться швидше і ефективніше, бо Україна входить до топ-10 країн з розвитку та інтеграції блокчейн-технологій».

На його думку, КриптоГривня використовуватиметься не лише в якості об’єкта інвестування, але і як зручна електронна розрахункова одиниця з високим рівнем технологічної довіри. «Зараз не стали популярними національні платіжні системи без блокчейна саме через високий ступінь недовіри до централізованих систем. У КриптоГривні може бути зовсім інше майбутнє, бо це буде децентралізована і безпечна система платежів і розрахунків. Саме з цієї причини КриптоГривня матиме подвійне призначення. Уже при використанні цієї технології користувачам стане зрозуміла доступність, простота і прозорість подібних рішень. Я думаю, що КриптоГривня може сподіватися на успіх. Тільки час покаже, наскільки цю ідею можна застосувати до сьогоднішніх реалій України», – вважає Келевра.

джерело

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here