Єврокомісія може оштрафувати німецькі автомобільні концерни на 50 млрд євро

0
153

Єврокомісія підозрює компанії BMW, Audi, Volkswagen та Daimler у антиконкурентних узгоджених діях.

Німецьким автомобільним компаніям BMW,  Audi, Volkswagen та Daimler загрожує штраф у 50 млрд євро за антиконкурентні узгоджені дії з 1990 року, що полягають у координації питань, пов’язаних, зокрема, з вибором постачальників, контролем викидів дизельних двигунів, розміром паливних баків та загалом із тенденціями розвитку автомобільних технологій. Про це повідомляє юридична фірма GOLAW.

Наразі Європейська комісія у сфері захисту економічної конкуренції здійснює розслідування по відношенню до зазначених автомобільних концернів через підозру в картельній змові, що заборонено відповідно до європейського законодавства. Суми штрафу розраховуються на основі фінансових показників компаній – сукупних сум товарообороту в 2016 році.

Водночас юристи припускають, що теоретично Антимонопольний комітет України може ініціювати розслідування щодо українських представників брендів, які фігурують у справі, якщо виявиться, що антиконкурентні дії мали вплив також на Україну.

«Українське антимонопольне та конкурентне регулювання досить схоже з європейським, АМКУ переймає досвід своїх європейських колег та діє відповідно до їх рекомендацій», – зазначається у повідомленні.

Так, відповідно до українського законодавства, антиконкуренті узгоджені дії тягнуть за собою накладення штрафу до 10% доходу (виручки) порушника за останній звітний рік, що передує року накладення штрафу. Крім того, у разі наявності незаконно одержаного прибутку, який перевищує 10% річного доходу (виручки), штраф накладається в розмірі, що не перевищує потрійного розміру незаконно одержаного прибутку. При цьому розмір незаконно одержаного прибутку може бути обчислено оціночним шляхом.

Джерело

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here