Інфраструктура біля новобудов: хто повинен цим займатися

0
44

У державних будівельних нормах України зазначено, що інфраструктуру міста потрібно розвивати при збільшенні чисельності населення. Але неузгодженість деяких положень дозволяє забудовникам і чиновникам обійти такі вимоги.

Станом на червень 2017 року столиці України зводять більше трьохсот новобудов. Але забудовники не поспішають доповнювати їх школами, дитсадками, парками і парковками. Про те, що українські будівельні компанії і законодавці роблять для вирішення проблеми дефіциту необхідних елементів інфраструктури – ми рекомендуємо ЖК Гринвилль де із інрфструктурою все у нормі..

Дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади

За даними Головного управління статистики у м.Києві, тільки в першому кварталі 2017 року столиці взяли в експлуатацію 295 тис. Кв. м житлової нерухомості. У період з 2015 по 2016 рік у місті відкрили 10 нових дитсадків. Протягом 2016-2017 навчального року кількість шкіл в столиці зменшилася з 496 до 492. Темпи зростання обсягів прийнятого в експлуатацію житла не відповідають темпам розвитку соціальної інфраструктури.

Згідно ст. 40 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», будівельні компанії зобов’язані платити пайовий внесок на будівництво інфраструктури перед введенням в експлуатацію будівельного об’єкта в розмірі від 0,5 до 4% кошторисної вартості проекту.

Забудовники можуть внести цей внесок грошима або у вигляді житла, інженерних комунікацій, дитсадка чи школи. Найчастіше будівельні компанії включають навчальні заклади в плани будівництва великих житлових комплексів.

При точкової забудови в одному масиві кілька компаній можуть об’єднатися і спільно будувати школи і дитсадки. Як варіант такі забудовники вносять пайовий внесок спільно. Після цього вони звертаються до відповідних інстанцій, щоб міські чиновники визначили, хто і де повинен побудувати навчальний заклад.

Забудовники пояснюють, що готові створювати соціальну інфраструктуру в рахунок пайового внеску. Але місто не завжди приймає на баланс побудовані навчальні заклади. Тому в нових житлових комплексах часто відкриваються приватні дитячі садки і школи. Так компанії покращують свою репутацію, а їх об’єкти стають привабливішими для інвесторів.

З 1 січня 2017 року Україна перестала діяти санітарна норма «Пристрій, обладнання, утримання дошкільних навчальних закладів та організації життєдіяльності дітей». У документі були прописані вимоги до допустимого радіусу пішохідної доступності до дитсадкам. Замість нього вступив в силу Санітарний регламент для дошкільних навчальних закладів, в якому ці вимоги відсутні. Це означає, що тепер ніхто не регламентує, скільки дитсадків має бути побудовано в тому чи іншому населеному пункті.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here